Jdi na obsah Jdi na menu

TOUR de SKI LIPNO

O víkendu na náročných lipenských tratích závodili lyžaři

První únorový víkend si zamluvili příkosičtí fotbalisté náročné lyžařské tratě nad Lipenskou přehradou , aby zde uspořádali první ročník lyžařského závodu Tour de Ski Lipno . Vzhledem k neuvěřitelným výkonostním rozdílům museli pořadatelé upustit od závodů jednotlivců volnou technikou na 10 km a zařadili pouze týmový sprint dvojic na 4 x 5 km klasicky. Závodníci byli nasazeni dle treninkových výsledků z pátečního treninkového kola do těchto dvojic :

1. VOTEP , ŠTYCHY

2. VÁŇA , VLASTA

3. VODR , VOZDOBA

4. KOMÁR , PRÁŽA

5.JIŘINA , HRUBKA

6. PRÁŽA , KRÁVA

Dopingový komisaři nevpustili na trať :

Dřeváka , který měl v krvi 99% pravýho domácího masa z několika klobás a bylo víc než jasné , že by ostatním natrhl minimálnšě prdel ,                                                                   Vševěda , který  slovně napadl v den příjezdu celou výpravu a byl vyřazen z páteční kvalifikace , Vlčáka ,který v den závodu vypil 8 litrů levného energetického nápoje s pravou finskou vodkou a Jandáka , který v podvečer klání vyměnil svoje běžky za druhou lednici , jelikož si chtěl zamrazit 47 vdolků , které zbyly z pátečního rautu našeho kamaráda Péti.

Závod nejlépe odstartoval Štychy , který hned od startu nabíral náskok metr za metrem a už na obrátce měl náskok několika vteřin, teprve v této chvíli si spolu povídající dvojice Vlasta , Váňa uvědomila , že tvoří společnou štafetu a Vlastík vyrazil za ostatními. Štychy s přehledem zvládl i záludný sjezd do cíle a předával jasně na vedoucí pozici. Osatních 5 štafet dorazilo do cíle prakticky v jednom balíku , akorát Vozdoba lehce zaostával za ostatními , ale pouze on věděl co dělá .

Votep , hlavně díky použití setrvačnosti dlouho odrážel útoky ostatních štafet a když už se mu dostal až na záda Hrubka , nebylo kudy jej předjet , přestože stopy na lipensku jsou široké kolem 6 metrů. Ještě v poslední zatáčce byl Votep první a bezhlavě se spustil i do cílového sjezdu. Souhra uplně nových lyží , mimořádně skvěle namazaných , spojená s jeho proporcemi a šíleným sklonem svahu , ho řítila do předávkového území neskutečnou rychlostí. Ale ani to mu nestačilo , ještě si chtěl přibruslit a to jej stálo zřejmě umístění na bedně. Přichází neskutečný držkopád jen několik metrů před cílem , Hrubka ho musí objíždět , čímž ztrácí okolo 2 minut a do čela se dostává Vodr. Vozdoba vyráží do 3 úseku jako první , Jiřina na druhém místě , pak společně 3 štafety a konečně se zvedá Votep a předává Štychymu , ale až na  místě šestém.

Vozdoba , který fantasticky ušetřil síly na prvním úseku , teď  všem ukazuje , že má neskutečnou formu a pořád si drží náskok před ostatními , ale kdyř přijíždí do poslední zatáčky před cílem , zdá se že ho ostatní rychle dojíždí, hlavně Práža byl rychlý jako vítr , ale právě jeho chyba v poslední zatáčce dala Vozdůbkovi zase několik vteřin navíc. Práža při posledním odšlapu před výjezdem do cíle zapíchal svoje hůlky , tak že přec ho všechny štafety dojeli , před něj se nikdo nemohl dostat, vznikl obrovký spletenec lyží , holí , rukou a nohou a než se z něho začali jednotliví závodníci vyplátat , byl Vozdůbka dávno v cíli.

Vozdoba předal Vodrovi na prvním místě s takovým náskokem , že ten hned po prvních metrech přebral od diváků vlajku a celých 5 kilometrů si opravdu užíval. Za ním však vrcholili boj o další cenné kovy . Štychy vrátil do boje o medaile i Votepa , který bojoval jako lev a z lesa se vyřítil ve skupince bojující o 2.místo , ale naprosto stejná chyba a ještě horší "držka" než kterou hodil v prvním kole je definitivně odsunulo až na 6.příčku. Pořadí na 2. a 3.místě musela rozhodnout až cílová fotografie, protože sprint mezi Hrubkou a Komárem nedokázal z rozhodčích nikdo rozhodnout. Osatní štafety pak lehce předjeli ležícího Votepa a dojeli si pro 3 , respektive 2 olympijské body.

Výsledky Tour de Ski Lipno - štafety dvojic na 4 x 5 km klasicky 

1.Vodr , Vozdoba              2 : 07 , 56

2 Jiřina , Hrubka                     + 38,6

3. Práža , Komár                     + 38,6

4. Burák , Kráva                    + 1:07,3

5.  Vlasta , Váňa                   + 1: 10,4

6. Štychy , Votep                   + 1:22,9

První ročník Tour de Ski proběhl ve výborných sněhových podmínkách a hlavně pořadatelsky byl skvělou pozvánkou na příští ročník. Za vším stál náš hostitel a kamarád PÉŤA Z LIPNA , který by byl odzdobou i těch nejluxusnějších hotelů po celém světě.Ještě jednou Péťo , díky moc !!!!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jana - POKLONA AUTOROVI

Vodr, ty ses minul povoláním. Je to bomba. Tvůj příspěvek byl zkopírován a už je vylepen pro budoucí generace do kroniky!!!

Jandák - Skvělý!

Výborný sloh a ještě lepší vypravěčské umění! Jako bych byl přímo u toho:-)

Poslední fotografie

Statistiky

Online: 15
Celkem: 743065
Měsíc: 25710
Den: 857